Molim, ne zaklanjajte mi sunce! – prva predstava JAK-a

Prva predstava Jajačkog amaterskog kazališta JAK-a, čiji nositelj osnivanja je Hrvatsko kulturno društvo Napredak podružnica Jajce, izvedena je u srijedu, 28. veljače u Domu kulture u Jajcu.

Predstava ”Molim, ne zaklanjajte mi sunce!” dobila je naziv po pjesmi velikoga bosanskohercegovačkog pjesnika Anđelka Vuletića. Iz dobro vođenih radionica, iz entuzijazma, lucidnosti, iskustva (životnog i kazališnog), naši mali i veliki JAK-ovci stvorili su tako i malo i veliko, i jednostavno i kompleksno, originalno kazališno djelo.

Tekst predstave govori o pet različitih osoba koje se ne poznaju, a povezuje ih snažna potreba za istinskom povezanošću s drugim ljudima. Oni počinju sumnjati u svoje ideale jer polako shvaćaju da u suvremenom svijetu bivaju ismijani, usamljeni, obespravljeni. Sumnja u ispravnost vlastitih ideala vodi ih u imaginarni svijet Odbačenih koji simbolizira njihovo odustajanje. Nakon što, suočeni sa svojim strahovima, priznaju sebi vlastiti pad, dižu se osnaženi kako bi se izborili za ono što uistinu žele ostvariti u životu.

Minimalističkom scenografijom u prvi plan stavljaju se gluma i tekst predstave, čime se osnažuje sama poruka i ideja komada. Kostimografija je u svojoj jednostavnosti potpuno u službi karakterizacije likova gdje je većinska masa prikazana crnom odjećom, a pojedinci nose boju sunca, čime se izdvajaju iz tamne mase.

U ovaj naš prvi kazališni projekt krenuli smo ambiciozno te je cjelokupna predstava vlastiti produkt. Tekst je u potpunosti nastao iz zajedničkoga rada svih sudionika, a po principu procesne drame. Predstavu je režirao Bruno Grebenar uz pomoć ostalih JAK-ovaca. Glazbu je skladala Rowan Hellyer, a izvodi je Gradski duhački orekstar/Limena glazba Jajce i Novi most. Scenografija i kostimografija djelo su, također, JAK-ovaca.

Jajačko amatersko kazalište JAK neće stati na ovoj predstavi, ona označava povratak amaterskog kazališta u Jajce nakon dugo vremena. Grad koji se ponosi bogatom kulturnom tradicijom, s najstarijim festivalom u BiH, sada ponovno ima aktivno amatersko kazalište. S obzirom na podršku koju su nam dali Jajčani, vjerujemo da JAK čeka svijetla budućnost.

Nastavljamo #JAKo

Naše aktivnosti podržane su kroz projekt „Jačanje povjerenja i kohezije u zajednicama u Bosni i Hercegovini“ koji financira Služba za instrumente vanjske politike (FPI) Evropske unije u okviru Instrumenta za susjedstvo, razvoj i međunarodnu suradnju (NDICI), a zajedno provode EU, Ujedinjeni narodi (UN), Misija OSCE-a u Bosni i Hercegovini (OSCE) i Vijeće Europe (CoE).

Podijelite na društvenim mrežama: