Predavanje na temu: 120. godina HKD Napredak

U organizaciji Napretkove podružnice Jajce i Doma Kulture Jajce u sklopu manifestacije „Plivskih omaha“ 23. svibnja 2022. povodom 120 godina od utemeljenja HKD Napredak održano je predavanje na temu Napredak kroz povijest.

Predavač je bio doktorand na Hrvatskom katoličkom sveučilištu u Zagrebu g. Dražen Janko, koji je inače svoj doktorat bazirao na Ponovnoj uspostavi HKD Napredak od 1990″. do 2020 godine.

Predavanje se održalo u salonu Doma kulture koje je okupilo 30-tak gostiju. Na samom početku sve prisutne je pozdravio direktor Doma Kulture g. Fikret Čančar. Potom se obratio predsjednik Napretkove podružnice u Jajcu g. Franjo Leovac koji je predstavio javnosti podružnicu Napretka u Jajcu i ukratko se osvrnuo na njezin rad i značaj.

Predavač g. Dražen Janko se kroz povijesni aspekt osvrnuo na dešavanja koja su obilježila rad Napretka u proteklih 120. godina s kontinuiranim prekidom rada od 1948. do 1990. godine. Na poseban način je istaknuo moralnu i materijalnu pomoć koju HKD Napredak pruža svojim stipendistima. “HKD Napredak je naš domaći proizvod, kao što su Violeta, Leda i druge marke koje su prisutne na bh tržištu. I zbog toga smo mi svi dužni očuvati naše kulturno društvo”, istaknuo je predavač Janko.

Po okončanju predavanja uslijedila su pitanja publike upućena predavaču i predsjedniku podružnice Jajca povodom jubilarne obljetnice od 120. godina postojanja ove najstarije hrvatske kulturne institucije u BiH.

 

 

Podijelite na društvenim mrežama: