Otvoreni 21. Šopovi dani na Plivi – jedna od najznačajnih knjiženih manifestacija u BiH

U subotu, 1. listopada 2022. godine u Jajcu u organizaciji HKD Napredak podružnice Jajce počeli su 21. Šopovi dani na Plivi koje je otvorio bosanskohercegovački književnik i liječnik Nermin Delić.
Nermin Delić se prisjetio svojih početaka pisanja i svog učešća na 9. Šopovim danima na Plivi 2010. godine kada je osvojio drugo mjesto s pjesmom Poeziju nigdje ne možemo naći, ako je ne nosimo u sebi. Dr. Delić je konstatirao da doista poeziju možemo naći samo ako je nosimo u sebi.
Drugi važan događaj kojeg je dr. Delić istaknuo a koji je bio značajan za njega jesu 11. Šopovi dani na Plivi kada je pjesmom Svemirski pohodi osvojio treće mjesto a pjesmom Bosanski Amanetik prvo mjesto. Nakon toga karijera mladog dr. Nermina Delića išla je samo uzlaznom putanjom.
Svojim pjesmama iz treće zbirke poezije pod nazivom Rustemov Ah dr. Delić se predstavio Jajačkoj publici te tako otvorio 21. Šopove dane na Plivi. Pored Nermina Delića nastupile su književnice Sanja Strukar Križanac te Faiza Haračić Helja koje nisu krile oduševljenje Jajcem.
U nastavku programa u srijedu 5. 10., prvi put će na književnoj manifestaciji posvećenoj njegovom djedu Nikoli Šopu, nastupiti Stjepan Adrian Kostré. Književna večer Stjepana Adriana Kostré nosi naziv Nikola Šop i moja sjena.
Središnja književna večer na kojoj će se predstaviti TANJA TRIFUNOVIĆ STUPAR održat će se u petak, 7. listopada 2022. godine u Domu kulture u 19.00 sati
Organizaciju 21. Šopovih dana na Plivi, kao jednu od najznačajnijih književnih manifestacija u Bosni i Hercegovinu, pomogli su: Općina Jajce i Središnja Uprava Napretka.

Radoslav Tokić

Podijelite na društvenim mrežama: