Tanja Stupar-Trifunović na 21. Šopovim danima na Plivi

Središnja gošća 21. Šopovih dana na Plivi, nagrađivana bosanskohercegovačka pjesnikinja Tanja Stupar-Trifunović, predstavila se jajačkoj publici u petak 7. 10. 2022. godine u Domu kulture. Razgovor sa središnjom gošćom vodila je mlada bosanskohercegovačka pjesnikinja i spisateljica Mihaela Šumić.


Razgovor je počeo najprije o knjizi koja je proglašena za najbolju knjigu poezije u BiH 2007./08 O čemu misle varvari dok doručkuju. U spomenutoj knjizi se nalazi rečenica Takvi su varvari, mrze pjesnike jer misle da su hulje i neradnici. Takvi su pjesnici, hulje i neradnici (Varvari i poezija) što je navelo Mihaelu Šumić na pitanje: Jesu li pjesnici hulje i neradnici? Stupar-Trifunović ističe da pjesnici nisu neradnici ali da moraju imati svoje vrijeme i prostor za svoje stvaralaštvo.
Knjiga pjesama Zmijštak je izdana 2022. godine i to je knjiga zavičajne poezije, knjiga o umornim ljudima, o ljudima kojih više nema. Stupar-Trifunović govori da kako čovjek sazrijeva i stari životni put ga vodi da se vrati u zavičaj iz kojeg je potekao, u zavičaj koji ponekad i ne budi samo lijepa sjećanja. Roman Satovi u majčinoj sobi je dobitnik je nagrade Europske unije za književnost 2016. godine. To je roman koji preispituje odnos majke i kćeri. Satovi u majčinoj sobi istovremeno su nesvakidašnja priča o sudbini dvije moderne žene iz dvoje različite generacije. Roman koji nemilosrdno otkriva međuprostor između onog što žena hoće i onog što se od nje sa svih strana zahtijeva.
Pored predstavljanja na Središnjoj književnoj večeri Tanja Stupar-Trifunović je s unukom Nikole Šopa, Stjepanom Adrianom Kostreom, posjetila jajačke osnovne i srednje škole gdje je razgovarala s učenicima i predstavila svoja djela. Učenicima je ovo veoma važno iskustvo jer im je ovo jedini susret s pjesnikom tijekom školske godine. Stupar-Trifunović i Kostre su potaknuli učenike da što više čitaju te da se pokušaju ostvariti i kao pisci.
Program 21. Šopovih dana na Plivi nastavlja se u subotu Jutarnjim pjesničkim druženjem u Šopovoj kući te polaganjem vijenca na Šopov spomenik.

Radoslav Tokić

Podijelite na društvenim mrežama: