Darko Cvijetić, počasni gost ovogodišnjih Šopovih dana na Plivi

Jajce će u sklopu ovogodišnjih 17. Šopovih dana na Plivi imati prigodu upoznati suvremenog bosanskohercegovačkog pisca Darku Cvijetića. Prijedorski pjesnik, prozaist i kazališni reditelj i dramaturg  rođen je 1968. godine, a prvu knjigu poezije Noćni Gorbačov objavio je 1990 godine. Rat u Bosni i Hercegovini značio je i prekid Cvijetićevog pojavljivanja u javnom životu, a pisanju se vraća 1996. godine objavljivanjem knjige Himenica.

 

 

Od ranih dijela Noćni Gorbačov, preko Himenica,  Masovne razglednice iz Bosne, pa sve do Ježene kožice,  ovaj pjesnik ostaje vjeran svom prepoznatljivom temeljnom načelu. Cvijetićevu poslijeratnu poeziju odlikuje nekoliko tema o kojima opsesivno piše, a zločini koji su se dogodili u njegovom rodnom gradu postaju predmet njegovog umjetničkog i ljudskog svjedočenja. Pa, iako sam kaže kako ne vjeruje da poezija ima bilo kakvu moć, a posebice onda kada se susretne sa užasima ratnih zločina, Cvijetić ne prestaje pisati književnost o prijedorskim zločina koji su skrivani.

Književna kritika hvali pjesnikov odabir tema, a još više odluku da naturalizacijom pjesničkog izraza i odsustvom metaforičnosti što upečatljivije ističe užas tematike o kojoj piše. Čast nam u sklopu manifestacije Šopovi dani na Plivi koju i ove godine organizira HKD Napredak Jajce ugostiti gospodina Cvijetića, a vas, dragi sugrađani, pozivamo da uživate u bogatom kulturnom programu koji je pripremljen za vas! 

HKD Napredak Jajce

 

Podijelite na društvenim mrežama: