Izabrana nova uprava HKD Napredak

SARAJEVO, 26. rujna (FENA) – Zastupnici Glavne skupštine Hrvatskog kulturnog društva (HKD) Napredak proteklog su vikenda u Sarajevu jednoglasno za predsjednika tog društva izabrali mons. prof. Franju Topića, koji je na toj dužnosti od obnove rada Napretka 1990. godine, te će kao i ostali izabrani dužnosnici obnašati tu dužnost iduće četiri godine.

Za dopredsjednike su izabrani dr. Dubravka Bošnjak iz Sarajeva, dr. Pavle Mijović iz Sarajeva, mr. Nikola Čiča iz Tuzle, Filip Zloušić iz Beča te Tomislav Vrdoljak iz Knina, priopćeno je danas iz HKD Napredak.

U Središnju upravu iz Sarajeva izabrani su Davor Arapović, Mario Nenadić, Josip Nikolić, mr. Josip Vajdner, mr. Vikica Vujica i Venka Zorić, kao i Ivana Barišić iz Ljubuškog, Franjo Bratić iz Usore, fra Mirko Filipović iz Dervente, Vanja Gavran iz Zagreba, Josip Križanović iz Busovače i Miroslav Landeka iz Mostara.

Nadzorni odbor u sljedeće četiri godine činit će Dragan Glavaš iz Jajca, Zoran Kupreškić iz Viteza, Josip Muselimović iz Mostara i Radoslav Tuka iz Sarajeva.

Tri člana Stegovnog suda su mr. Luka Brković, Tomislav Martinović i Davorka Soldo, svi iz Sarajeva.

Zastupnici su usvojili sva izvješća o radu upravnih tijela, podružnica te sva financijska izvješća te su doneseni zaključci.

Do konca godine Središnja uprava treba pripremiti strategiju rada Napretka i smjernice koje će raspraviti i usvojiti Skupština na proljeće sljedeće godine.

Na svečanom dijelu Skupštine sudjelovali su predstavnici javnog života, a među njima pomoćni biskup vrhbosanski mons. dr. Pero Sudar, dopredsjednik Federacije Bosne i Hercegovine Milan Dunović, veleposlanik Republike Hrvatske Ivan Del Vechio, ministar kulture Kantona Sarajevo Mirvad Kurić, dopredsjednik Kršćanskog radničkog pokreta iz Italije Piergiorgio Sciacqua i mnogi drugi.

Prof. Topić u svom je govoru kazao da je osnovni moto ovogodišnje Skupštine “Ostajte ovdje”.

“Svi se moramo više založiti da ova zemlja bude zemlja u koju će se ljudi vraćati, a ne ići iz nje. Mi u Napretku pokazujemo svojim radom da se može, ali treba biti uporan i rezultati će biti vidljivi. Nažalost, u BiH još nije uređen funkcionalan, pravedan i relativno jeftin državni sustav. Kad se uzme u obzir što smo sve preživjeli, dobro smo uopće i normalni i solidnije se živi, nego što bi se očekivalo sa svime ovim što smo preživjeli”, kazao je Topić.

Po njegovim riječima, nekad bi bilo lagodnije i komotnije šutjeti, ali ima situacija kad se ne smije šutjeti.

“Naši stavovi i sudovi o općim društvenim pitanjima imaju uporište prvenstveno, ne u mišljenju i nekim apstraktnim idejama, nego u ovim rezultatima, u broju podružnica i podorganizacija, u brojnom članstvu”, kazao je Topić.

Skupština je završila slavljenjem mise zahvalnice u sarajevskoj katedrali koju je prevodio biskup Pero Sudar te večerom na Trebeviću u Napretkovom domu, navodi se u priopćenju.

Podijelite na društvenim mrežama: