KLAPA STINE NA TRADICIONALNOM BOŽIĆNOM KONCERTU U JAJCU

Hrvatsko kulturno društvo Napredak Jajce i ove godine organizira Tradicionalni Božićni koncert 23. prosinca. Pored koncerta organizirat će se i druženje nakon koncerta. Ove godine gost koncerta je klapa Stine tako da imamo priliku poslušati nešto novo na Božićnom koncertu što do sad nismo imali priliku.

Klapu Stine čini pet prijatelja. Kao osobnosti razlikuju se u mnogočemu, ali ono što je dio svakog od njih ljubav je prema klapskoj pismi i drugim guštima što se vežu uz taj biser dalmatinskog identiteta. Uz višegodišnje prijateljevanje upravo je pjesma ona koja ih veže još više i kroz koju se najbolje razumiju.
Četvorica članova su Dalmatinci, a peti je prijatelj Slavonac za kojeg kažu da je dalmatinska duša u slavonskom tijelu.

Iza njih je mnoštvo neformalnih druženja uz pjesmu, pjevanja na ulici, u studentskoj sobi, jednom riječju pjevanja „za gušt“, a takve prigode bile su pokretač ozbiljnog umjetničkog djelovanja. Klapa je službeno osnovana u siječnju 2013. g. Od tada se pojavljuje na mnogim kulturnim manifestacijama, susretima i smotrama klapa kao što su smotre klapa u Puli, Umagu, Sisku, Kostanju, Sv. Filipu i Jakovu, Neumu i sl.

Brzo su prepoznati kao kvalitetan sastav na klapskoj sceni mlađe generacije, o čemu svjedoči osvojenih ukupno 6 nagrada stručnog žirija i publike na Festivalu studentskih klapa na kojem su nastupali od 2014. do 2016. g., te osvojena prva nagrada stručnog žirija na Večeri debitanata 50. Festivala dalmatinskih klapa Omiš 2016. i plasman u prestižno finale iste godine, te osvojena druga nagrada stručnog žirija na Festivalu klapske pisme Posušje 2016. g. Najveći uspjeh klapa bilježi 2017. na 51. FDK Omiš osvojivši Zlatni leut – prvu nagradu publike.

U repertoaru prevladavaju izvorni dalmatinski napjevi, te uz njih skladana klapska glazba i obrade popularnih stvari. Voditeljica klape je maestrica Antonija Mimica.

 

 

Podijelite na društvenim mrežama: