Listopad u Jajcu u znaku ,,17. Šopovih dani na Plivi”

Naš živopisni gradić imao je sreću što je upravo u njemu rođen jedan od najvažnijih pjesnika prošlog stoljeća Nikola Šop. I ove godine, kao i dugi niz godina ranije, u Jajcu je održana jedna od najvažnijih književnih manifestacija u BiH, Šopovi dani na Plivi.

Hrvatsko kulturno društvo Napredak, podružnica Jajce prvi put je ovu manifestaciju organiziralo 1997. godine, a ove godine održava se sedamnaesti put. Tijekom posljednjih dvadesetak godina koncept ove manifestacije bio je raznolik, od trodnevnih simpozija, različitih predavanja, književnih večeri i promocija. Posljednjih godina ova manifestacija traje dulje te je ispunjena različitim aktivnostima i sadržajima. Ove godine Šopovi dani traju od 1. do 20. listopada.

Otvaranje manifestacije se već tradicionalno održava u rodnoj kući Nikole Šopa druženjem jajačkih pjesnika pa su i ovogodišnji Šopovi dani otvoreni 1. listopada na takav način. Nakon otvaranja i pjesničkog druženja, uslijedio je prvi stend-up u Jajcu. Sigurni smo da je jajačka publika ostala iznenađena, ali umjetnost je ona koja briše sve prepreke.

Počasni gost ovogodišnjih Šopovih dana na Plivi  Darko Cvijetić je od 3. do 6. listopada posjetio jajačke osnovne i srednju školu družeći se s našim učenicima. U Domu kulture 5. listopada u 19.00 sati održana je središnja večer u čast Darka Cvijetića. Uz mnogobrojne Jajčane nazočili su i brojni ugledni gosti koji su doputovali iz Mostara, Viteza, Uskoplja, Splita, i drugih krajeva Bosne i Hercegovine i Hrvatske.

Svojim izuzetnim književnim radom kao i svojom neposrednošću, Darko Cvijetić oduševio je sve nazočne. Proglašeni su i pobjednici literarnog natječaja za učenike jajačkih škola koji se svake godine otvara u sklopu ove manifestacije. Dobitnicima je uz vrijedne novčane nagrade uručena i knjiga Darke Cvijetića, a večer je obogaćena i drugim kulturnim sadržajima.

Šestog listopada u rodnoj kući Nikole Šopa održano je druženje pjesnika. Čitajući svoju poeziju odali su prizanje i poklonili se Šopu pjesnici Sanja Križanac, Radmilo Radovanović, Mirjana Jezildžić, Anto Zirdum, Džemal Sefer, Rabija Memeledžija, Anita Martinac, Stjepan Zelenika, Željko Barišić te Branko Serdar, jajački pjesnik koji je svoj prvijenac pod nazivom “Vrijeme kameleona” čitateljima predstavio na 15. Šopovim danima na Plivi.

Nakon pjesničkog druženja uz poeziju gostujući pjesnici, počasni gost gospodin Darko Cvijetić i ostali gosti položili su vijenac na spomenik Nikole Šopa. U trinaest sati istoga dana Darko Cvijetić održao je u salonu Doma kulture predavanje na temu, O kazalištu i poeziji danas.

Ova manifestacija se nastavlja sve do 20. listopada, a slijede književna večer, natjecanja u čitanju te poznavanju lika i djela N. Šopa, performans Tražim ulicu za svoje ime…

Podsjećamo kako su generalni sponzori manifestacije Središnja uprava HKD Napredak, Vlada Federacije Bosne i Hercegovine, Vlada Kantona Središnja Bosna i Općina Jajce.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 HKD Napredak – podružnica Jajce

Podijelite na društvenim mrežama: