Na krilima Šopovih stihova nastavljamo dalje…

 

HKD Napredak podružnica Jajce je kroz cijelu 2014. godinu obilježavala 110 godina od rođenja slavnog Jajačkog pjesnika Nikole Šopa. Rezultat toga je i Zbornik radova koji se sprema za tisak. Ovaj Zbornik je skup radova koji su obilježavali zadnjih nekoliko godina manifestacije “Šopovi dani na Plivi”. 

U nastavku vam prenosimo dio predgovora koji je napisao prof. Ivica Vidoni

U ovom našem slučaju, Zbirci radova, koji su napisani povodom Šopovih dana na Plivi, riječ je o literarnim radovima, malim umjetničkim ostvarenjima koja nastaju skoro dva desetljeća. 

Više puta je Zbirka trebala popratiti “Šopove dane”, ali nije. Mnogo lijepih radova naših učenika, sadašnjih studenata i djelatnika je u ovom periodu ostavljalo “tragove umjetnosti” pod jajačkm svodom nad kojim se “nebo uvijek nisko muti” i pod kojim “prigušeno tutnji vodopad” (Šop). Neki od njih su tu među nama, neki daleko, ali trag koji su ostavili bit će onaj Andrićev “izuzetni trenutak” i za nas, njihove sugrađane, a i za njih. 

Zašto u pisanju lijepe riječi treba hrabriti djecu? Zašto osim učitelja i roditelji trebaju podržavati djete u tome? Zato što dijete “ne sluti” što sve može i umije. Zato što čitajući i pišući literarne radove može svoj život učiniti sadržajnijim, boljim. Pišući dijete otkriva svoj talent skriven negdje u dubini duše, samo ga mora pronaći. “

Podijelite na društvenim mrežama: