NAGRAĐENI UČENIČKI RADOVI 2015.

S velikom radošću predstavljamo vam knjigu “ZBORNIK”. Radi se o nagrađenim učeničkim radovima koji su obilježavali nekoliko godina manifestacije “Šopovi dani na Plivi”.

Promocija knjige održati će se na ovogodišnjim, 14. Šopovim danima na Plivi. Ista je rezultat proslave 110 godina od rođenja slavnog Jajačkog pjesnika Nikole Šopa, koju je HKD Napredak Jajce obilježavalo kroz cijelu 2014. godinu. 

Nagrađivani učenici su: Ivona Bagarić, Ana Svalina, Almedina Lupčević, Ivona Spajić, Nermin Delić, Edita Pivolić, Mustafa Gromila, Amela Mujagić, Ana Dramac, Filip Petrović, Tamara Lukić, Dženana Mutabdžić, Nikolina Spajić, Gabrijela Petrović, Harisa Duranović, Malika Imamović, Ivana Antunović, Gabrijel Saratlija, Kristina Klišanin, Melisa Kasum, Medina Karahasanović, Amina Vunić i Paola Ladan.

U nastavku vam prenosimo dio predgovora koji je napisao prof. Ivica Vidoni

U ovom našem slučaju, Zbirci radova, koji su napisani povodom Šopovih dana na Plivi, riječ je o literarnim radovima, malim umjetničkim ostvarenjima koja nastaju skoro dva desetljeća. 

Više puta je Zbirka trebala popratiti “Šopove dane”, ali nije. Mnogo lijepih radova naših učenika, sadašnjih studenata i djelatnika je u ovom periodu ostavljalo “tragove umjetnosti” pod jajačkm svodom nad kojim se “nebo uvijek nisko muti” i pod kojim “prigušeno tutnji vodopad” (Šop). Neki od njih su tu među nama, neki daleko, ali trag koji su ostavili bit će onaj Andrićev “izuzetni trenutak” i za nas, njihove sugrađane, a i za njih. 

Zašto u pisanju lijepe riječi treba hrabriti djecu? Zašto osim učitelja i roditelji trebaju podržavati djete u tome? Zato što dijete “ne sluti” što sve može i umije. Zato što čitajući i pišući literarne radove može svoj život učiniti sadržajnijim, boljim. Pišući dijete otkriva svoj talent skriven negdje u dubini duše, samo ga mora pronaći. “

Podijelite na društvenim mrežama: