Napredak Jajce Šopovim danima na Plivi čuva uspomenu na „najdražesnijeg pjesnika“

Hrvatsko kulturno društvo Napredak podružnica Jajce organizira 22. Šopove dane na Plivi, od 16. do 22. listopada 2023. godine u Jajcu. Ovo je jedina manifestacija posvećena ovom najdražesnijem pjesniku u hrvatskoj literaturi kako ga je u svoje vrijeme oslovio Tin Ujević.

Središnja gošća ovogodišnjih Šopovih dana na Plivi je bosanskohercegovačka književnica, pjesnikinja, autorica kratkih priča za djecu, kolumnistica FERIDA DURAKOVIĆ.
Manifestacija 22. Šopovi dani na Plivi bit će otvorena književnom večeri BOŽENE VOLIĆ 16. listopada u Domu kulture u Jajcu s početkom u 19.00 sati. Božena Volić će posjetiti četiri osnovne i dvije srednje škole kojima je ovo jedina prilika da se susretnu sa suvremenim pjesnikom. Druge večeri 22. Šopovih dana na Plivi, 17. listopada, u Domu kulture predstavit će se hrvatska književnica Mirjana S. Drenjančević.

Photo by Milutin Stojcevic

Na Središnjoj pjesničkoj večer koja će se održati u petak, 20. listopada 2023. godine u Domu kulture u 19.00 sati predstavit će se FERIDA DURAKOVIĆ. Razgovor s Feridom Duraković vodit će jajačka spisateljica Emina Žuna. U okviru Središnje književne večeri će biti dodijeljene nagrade za Natječaj za izbor najboljih literarnih radova. Ferida Duraković je diplomirala na Filozofskom fakultetu u Sarajevu 1980. godine. Prvu zbirku poezije Bal po maskama objavila 1977. godine i za nju dobila nagradu Književne omladine BiH i nagradu ”Svjetlosti” za najbolju prvu knjigu mladog autora. Objavila još Oči koje me gledaju (1982), Mala noćna svjetiljka (1989), Srce tame (1994), Locus minoris – Sklonost Bosni kao melanholiji (2008), Putnici kroz (ne)vrijeme – 50 godina Sarajevskih dana poezije (s Fadilom Nurom Haver, 2011) i knjigu kolumni Pokret otpora (2012). Piše kratke priče i knjige za djecu (Još jedna bajka o ruži, Mikijeva abeceda, Amilina abeceda, Mikijeva i Amilina abeceda, a Ezopove basne i Vjetrov prijatelj s Mirzom Hasanbegovićem). Godine 1999. objavila izabrane pjesme na engleskom The Heart of Darkness (White Pine Press, Fredonia, New York), za što je dobila nagradu Vasyl Stus Freedom-to-Write Award, PEN New England, USA. Poezija i proza prevedeni su joj na dvadesetak jezika.

 

U subotu 21. listopada pjesnici će posjetiti rodnu kuću Nikole Šopa gdje će se održati i Jutarnje pjesničko druženje, nakon čega će biti položeno cvijeće na spomen bistu Nikole Šopa.

Sastavni dio Šopovih dana na Plivi su i jajačke osnovne i srednje škole koje će se predstaviti svojim književnim večerima. Osnovna škola „Berta Kučera“ predstavit će se književnom večeri Blaga svjetlost zvijezda dok će se književnom večeri Mehmedalija Mak Dizdar predstavit osnovna škola „Jajce“ Srednja strukovna škola „Jajce“ izvest će performans u centru grada pod nazivom Šopov testament. Učenici srednjih škola će odmjeriti svoje znanje o Šopovom liku i djelu kroz kviz Upoznajmo Šopa, dok će osnovnoškolci imati natjecanje u čitanju i likovnu koloniju.

Podijelite na društvenim mrežama: