Stipendije Fonda “Ivan Franjo Jukić” za 13 studenata iz BiH

Hrvatsko kulturno društvo Napredak – Glavna podružnica Beč dodijelila je, iz Fonda za stipendiranje “Fra Ivan Franjo Jukić”, stipendije za 13 najboljih studenata iz BiH.

Predsjednik Glavne podružnice Beč i dopredsjednik Središnje uprave Napretka Filip Zluošić kazao je Feni da su stipendije za ovu školsku godinu dodijeljene studentima koji studiraju  na fakultetima iz oblasti prirodnih i društvenih nauka.

Za ovogodišnje stipendije bilo je 35 kandidata. Osim rezultata koje postižu, prilikom odabira dobitnika stipendija, vodi se računa i o materijalnom stanju studenata i aktivnostima u HKD Napredak.

Precizirao je da su stipendisti, u razumnom roku, u obavezi vratiti dobiveni iznos, a sve u cilju da bi isto bilo omogućeno i budućim studentima.

Svečanost uručenja stipendija organizirali su danas HKD Napredak – Glavna podružnica Beč u suradnji sa Središnjicom u Sarajevu, a uz dobitnike stipendija, članove njihovih obitelji i predstavnike drugih podružnica nazočio je i bivši stipendist tog fonda Teofil Gavrić iz Kaknja. On je završio Poljoprivredni fakultet u Sarajevu, u međuvremenu je magistrirao, zaposlen je kao asistent na istom fakultetu i zasnovao je obitelji. Danas je zahvalio za stipendiju koja mu je  mnogo olakšala studij.

Predsjednik HKD Napredak Franjo Topić pozvao je studente da se trude i marljivo rade jer su to preduvjeti za uspjeh, kao i da nakon što završe studij ostanu u BiH i doprinesu njenom razvoju. Pozvao ih je također da se priključe nekoj od podružnica HKD Napredak.

Glavna podružnica HKD Napredak osnovana je 1995. godine u Beču, a dosad su dodijelili oko 230 stipendija. Bave se raznim aktivnostima poput organiziranja tečajeva učenja njemačkog jezika za bh. stanovništvo u toj državi, predavanja, gostovanja stručnjaka iz raznih oblasti, te organiziranjem kulturno-umjetničkih programa.

(FENA) M.L.

Podijelite na društvenim mrežama: