Sanja Pilić, istaknuti gost 15. Šopovih dana na Plivi

Sanja Pilić, pjesnikinja, spisateljica, spisateljica za djecu, rođena je 16. 05. 1954. u Splitu. Završila je Školu primijenjene umjetnosti, fotografski odsjek. Radila je kao fotografkinja, trik – snimateljica i koloristica na crtanom filmu. Surađivala je s Autonomnom ženskom kućom iz Zagreba i radila sa zlostavljanom djecom. Članica je raznih prosudbenih odbora za dječje stvaralaštvo. Nastupa u školama na dječjim literarnim druženjima. Njezini tekstovi prevedeni su na slovenski, engleski, njemački, nizozemski, talijanski i mađarski jezik.

Najčitanija je hrvatska dječja književnica, autorica velikog broja naslova i slikovnica od kojih su neki ušli i u obaveznu lektiru za djecu i mlade. Dobitnica je više prestižnih nagrada poput Nagrade Grigor Vitez, Ivana Brlić Mažuranić, Kiklop, Diplome časne liste IBBY-ja i mnogih drugih.

Neka od djela koja je Pilić objavila posljednjih godina su: zbirka priča “Baš sam hepi!” (2013.), slikovnice iz serijala priča o Maši (“Maša i klaun”, 2014., i “Maša i bajke”, 2015.), te strip-izdanje “Kiki i ostali” (2014.), roman “I što sad?”(2015.)

Profilirala se kao književnica koja piše za razne uzraste – od onih koji još ne znaju čitati, preko onih koji vježbaju čitanje, do naprednijih čitatelja do 15 godina starosti.

Objavila je do sada 28 knjiga za djecu i odrasle i 18 slikovnica. Djela joj postižu velike naklade, a mnoga su doživjela po devet i deset izdanja.

Njezini su romani “Sasvim sam popubertetio” (2002.) i “Mrvice iz dnevnog boravka” (1995.) dramatizirani u uspješne predstave postavljene u zagrebačkom kazalištu Žar ptici.

Velika nam je čast i zadovoljstvo da upravo Sanja Pilić dolazi na ovogodišnje 15. Šopove dane na Plivi, time se nastavlja tradicija da Nikola Šop i danas oko svog imena okuplja najistaknutija pjesnička imena na ovim prostorima. Ona će za vrijeme svog boravka u Jajcu posjetiti sve škole te se družiti sa učenicima. Na svečanom progamu koji će biti organiziran 7. listopada Sanja će se predstaviti jajačkoj publici. Ovogodišnji Šopovi dani na Plivi traju od 3. listopada do 31. listopada.

Posjetite njenu stranicu za više informacija Sanja Pilić.

Pogledajte njeno gostovanje na HRT, Sanja Pilić otkriva kako stvara svoje likove HRT

 

 

Podijelite na društvenim mrežama: