Središnja književna večer s Josipom Mlakićem

U okviru 19. Šopovih dana na Plivi 9. listopada održana je Središnja književna večer s Josipom Mlakićem, bosanskohercegovačkim književnikom i scenaristom. Ugodan i zanimljiv razgovor s Mlakićem vodio je fra Drago Bojić.
Kroz razgovor Mlakić je govorio o svojim djelima, osvrnuo na stanje književnosti u BiH danas kao i o procesu nastajanja jedne knjige. Mlakić je govorio i o tome kako danas mlade zainteresirati na čitanje. Na pitanje kako trajati ili opstatati danas na području književnosti Mlakić je rekao da pisci trebaju imati potrebu pisati teme o kojoj pišu, o zemlji u kojoj žive.
Na pitanje fra Drage Bojića koje bi knjige preporučio mladim ljudima da obavezno pročitaju Mlakić je izdvojio tri klasika: Miroslava Krležu – Hrvatski bog Mars, Ivu Andrića – Omer-paša Latas kao i Danila Kiša s njegovom Enciklopedijom mrtvih. Kad su u pitanju suvremeni autori Mlakić je istaknuo da je potreban određeni odmak kako bi se jedno djelo predložilo kao lektirni naslov ali je ipak izdvojio Miru Kovača i njegova Vrata od utrobe.
Šopovi dani na Plivi ima jedan od ciljeva potaknuti mlade na književno stvaralaštvo, stoga su na Središnjoj književnoj večeri dodijeljene nagrade za literarni i likovni natječaj. Prvo mjesto za literarni rad osvojila je Mihaela Bogić (OŠ Braća Jezerčić – Divičani) za rad Moja BiH, drugo mjesto osvojila je Lana Miketa (OŠ 13. rujan) s pjesmom Sloboda, dok je treće mjesto osvojila Magdalena Saraf (OŠ 13. rujan) za rad Molitva za moj grad.
Nagrade za likovni rad osvojili su Sulejmana Vuković, Ela Vođević i Edis Hajder u kategoriji 6.-9. razred. dok su u kategoriji 1.-5. razred nagrade osvojili Marija Bogić, Viktorija Klarić i Marin Deljak.

 

Podijelite na društvenim mrežama: