Obilježana 554. godišnjica uz okrugli stol “Stolni grad kraljevstva mi – sjećanje na bosanskog kralja Stjepana Tomaševića”

HKD Napredak – podružnica Jajce u povodu 554. godišnjice pogubljenja posljednjeg bosanskog kralja Stjepana Tomaševića organizirala je okrugli stol na temu Stolni grad kraljevstva mi – sjećanje na bosanskog kralja Stjepana Tomaševića. Okrugli stol je održan 5. lipnja 2017. godine u spomen sobi kralju Stjepanu Tomaševiću u jajačkom franjevačkom samostanu.

Prije samih izlaganja predstavnici HKD Napredak- podružnice Jajce, udruge kralj Stjepan Tomašević, JU Agencija za kulturno-povijesnu i prirodnu baštinu i razvoj turističkih potencijala grada Jajca te Društva za zaštitu kulturno – povijesnih i prirodnih vrijesnosti Jajca položili su cvijeće na kraljev grob.

Profesor Mirko Ljubez održao je predavanje pod nazivom Stjepan Tomašević, posljednji bosanski kralj, čovjek između čekića i nakovnja.  Mladi povjesničar Mario Šain govorio je na temu Šaptom Bosna poginu – značaj 1463. godine u osmanskim pohodima na Zapadnom Balkanu. Magistar arheologije Edin Bujak govorio je o stećcima na području Jajca kroz temu Stećci Jajca kroz prizmu arheoloških istraživanja u Divićanima. Moderator okruglog stola bila je prof Gordana Ljubez.

 

HKD Napredak Jajce zahvaljuje svima koji su nazočili okruglom stolu na kojem se moglo čuti dosta informacija o posljednjem bosanskom kralju. Također se zahvaljujemo svima onima koji su podržali obilježavanje ovog važnog datuma za Jajce, ali i za samu BiH.

Foto: JU Agencija Jajce

 

Podijelite na društvenim mrežama: