Završen svečani program 15. Šopovih dana na Plivi

U organizaciji Hrvatskoga kulturnog društva “Napredak” svake godine u listopadu organiziraju se “Šopovi dani na Plivi”. Ove godine ova manifestacija traje tijekom cijeloga listopada i iznimno je raznolikog i bogatog kulturnog sadržaja.

Manifestacija je svečano otvorena 3. listopada u rodnoj kući Nikole Šopa, a nastavljena “Jajačkom pjesničkom večeri” i podizanjem zastave Nikole Šopa ispred Doma kulture “Jajce” u središtu grada. Počasna gošća ovogodišnjih “Šopovih dana na Plivi” je hrvatska spisateljica i pjesnikinja za djecu i odrasle, gospođa Sanja Pilić. Od 5. do 7. listopada naša počasna i draga gošća posjetila je sve jajačke osnovne i srednje škole družeći se s našim učenicima. U konferencijskoj dvorani hotela “Turist 98” 7. listopada u 19 sati održana je središnja večer u čast Sanje Pilić. Uz mnogobrojne Jajčane nazočili su i brojni ugledni gosti koji su doputovali iz Mostara, Sarajeva, Viteza, Posušja, Osijeka, Rijeke, Opatije, Zagreba i drugih krajeva Bosne i Hercegovine i Hrvatske. Čast da kroz opušten i duhovit razgovor predstavi Sanju Pilić pripala je uvaženom profesoru hrvatskoga jezika Ivici Vidoniju. Svojim izuzetnim književnim radom kao i svojom neposrednošću, Sanja Pilić oduševila je sve nazočne. Proglašeni su i pobjednici literarnoga natjecanja za učenike jajačkih škola koji se svake godine otvara u sklopu ove manifestacije. Dobitnicima je uz vrijedne novčane nagrade uručena i knjiga Sanje Pilić, a večer je obogaćena i glazbenim i da drugim kulturnim sadržajima. Predsjednik HKD-a “Napredak” Jajce, gospodin Dragan Glavaš, srdačno je zahvalio svim posjetiteljima i pozvao sve sugrađane i goste posjete i druge kulturne sadržaje ovogodišnje manifestacije “Šopovi dani na Plivi”.

Nakon tradicionalne jutarnje kave s pjesnicima u hotelu “Turist 98” gostujući i jajački pjesnici, novinari, članovi HKD-a “Napredak i drugi okupljeni uputili su se  pješice kroz centar grada do rodne kuće Nikole Šopa. Nakon odavanja počasti,  polaganja cvijeća i zajedničkog fotografiranja ispred spomenika Nikole Šopa održano je druženje i promoviranje pjesnika u Šopovoj rodnoj kući. Uz jajačke pjesnike Branka Serdara, Džemala Sefera i Milku Bilandžija, svoje pjesme čitali su gostujući pjesnici Valerio Orlić, Anđela Vujanović, Đuro Zrakić, Miro Petrović, Elvedin Nezirović, Sanijela Matković, Franjo Bratić, Dragan Marijanović, Ljiljana Elkazović…

U dvanaest sati u konferencijskoj sali hotela “Turist 98” održan je okrugli stol pod nazivom “Isus u ranim Šopovim pjesama”. Predavač je bio dr. sc. Dean Slavić, ugledni profesor s Filozofskog fakulteta u Zagrebu. Moderatorica ovoga skupa bila je mlada profesorica hrvatskoga jezika Marina Saraf. Sudionici su bili uglavnom učitelji razredne nastave, profesori hrvatskoga i bosanskoga jezika. Profesor Slavić je jedan od najboljih živućih poznavatelja lika i djela Nikole Šopa. Na vrlo osebujan i zanimljiv način govorio je o Šopovom životu i njegovoj prvoj, ranoj fazi stvaranja.

 

U šesnaest sati u Domu kulture “Jajce” promovirana je knjiga Branka Serdara “Vrijeme kameleona”. Nakon obraćanja predsjednika HKD-a “Napredak” Jajce, gospodina Dragana Glavaša, posjetitelju su uživali u slušanja pjesama iz ove zbirke koje je čitala profesorica Tomislava Ladan. Nakon čitanja kratkoga životopisa autora i recenzije  Branko Serdar govorio je o nastanku svoga prvijenca te zahvalio svima koji su dali svoj doprinos. Zahvalio je sponzorima, Općini Jajce i HKD-u “Napredak”. Čestitamo Branku Serdaru na vrijednom doprinosu kulturi, a našim uvaženim gostima, osobito počasnoj gošći Sanji Pilić, još jednom zahvaljujujemo.

Jučer u 19h, u Domu kulture Jajce u sklopu “Šopovih dana na Plivi”, HKD Napredak Jajce, je uprilicio promociju knjige “Nijema Violina”, autorice Milke Bilandžije. Recezent je bio fra Nikica Vujica, moderator Dragan Glavaš a u glazbenom se dijelu predstavio mandolinski sasatav pod ravnanjem Vikija Ladan.Štampanje knjge “Nijema violina” omogućili su: Općina Jajce, Općina Dobretići, Rudnik boksita, BC Budeš, srdačno im se zahvaljujemo. To što u salonu nije bilo dovoljno mjesta, te su mnogi stajali, samo je pokazatelj koliko su stanovnicima našeg grada potrebne ovakve manifestacije i kulturna događanja. Hvala svima koji su svojim dolaskom podržali autoricu, HKD Napredak a ujedno uljepšali “Šopove dane na Plivi”. Zahvaljujemo se Općini Jajce, Središnjoj Upravi HKD Napredak, Federalnom ministarstvu civilnih poslova, BH Telecom-u, Vladi KSB, hotel Turist98, koji su podržali manifestaciju 15. Šopovi dani na Plivi.

Već danas 10. listopada održava se likovna kolonija radova inspiriranih likom i djelom Nikole Šopa. Program se održava u OŠ 13 Rujan sa počektkom u 17. 30 sati.

 

Podijelite na društvenim mrežama: