Večeras otvaranje 18. Šopovi dani na Plivi

Hrvatsko kulturno društvo Napredak podružnica Jajce organizira 18. po redu Šopove dane na Plivi. Program počinje večeras 2. listopada otvaranjem likovne izložbe pod nazivom Iz kulturno povijesne baštine Bosne i Hercegovine autora Željke Lekića. Otvorenje manifestacije i izložbe će biti u 19.00 sati u Gradskoj galeriji (Kršlakova kuća).
O autoru izložbe:
Željko Lekić rođen je 1967. godine u Vijaci, općina Vareš. U rodnom mjestu pohađa osnovnu školu kada pokazuje veliko zanimanje za crtanje i slikanje. To zanimanje nastavlja se i tijekom srednjoškolskog obrazovanja u Varešu i kasnije. Nakon završene srednje strukovne škole počinje raditi na rudniku željezne rude „Smreka“. Njegovu nadarenost za slikanje uočio je fra Miroslav Milošević 1987. godine za kratkog boravka u Vijaci gdje je vidio njegove radove. U to vrijeme Lekić se nalazi na odsluženju vojnog roka u Zadru. Dobiva vijest da je njegove radove vidio jedan fratar i da ga želi upisati na Akademiju likovnih umjetnosti u Sarajevu. Lekić s oduševljenjem prihvaća tu ideju te uz svoj svakodnevni posao na rudniku neumorno slika i crta te povremeno odlazi na instrukcije kod profesora Nusreta Pašića kojega se sjeća kao neizmjerno dobrog čovjeka i pedagoga.
Godine 1988. Lekić polaže prijemni ispit na sarajevskoj Akademiji i upisuje se na nastavnički odsjek. Prve dvije godine boravi u klasi prof. Nusreta Pašića a treću i četvrtu kod prof. Radoslava Tadića. Školovanje prekida 1992. godine zbog izbijanja ratnih sukoba. U rujnu 1995. godine odlazi na školovanje u Zagreb, gdje 1999. godine diplomira u klasi prof. Eugena Kokota. Od tada Lekić redovito slika, priređuje izložbe, ilustrira knjige, bavi se grafičkim dizajnom i slika u crkvenim prostorima. Živi u Drvaru. Predaje povijest umjetnosti u Gimnaziji.
HKD Napredak Jajce
Podijelite na društvenim mrežama: