Završena manifestacija 13. Šopovi dani na Plivi

U Jajcu je završena manifestacija 13. Šopovi dani na Plivi, koju je organiziralo Hrvatsko kulturno društvo Napredak podružnica Jajce. Ovo 13. izdanje tradicionalne pjesničke manifestacije Šopovi dani na Plivi, održano je od 6. do 11. Listopada, te ujedno bila i proslava 110. obljetnice od rođenja jajačkog pjesnika Nikole Šopa (1904 – 1982). Ovogodišnja manifestacija 13. Šopovi dani na Plivi imali su malo izmijenjen program, u odnosu na dosadašnje godine.

Program se sastojao iz dva dijela, prvi dio bila je izložba fotografija inspirirana stihovima Nikole Šopa, dok su drugi dio bile književne večeri s centralnom književnom večeri na kojoj je počasni gost bio Luko Paljetak, hrvatski književnik i akademik. Pored Luke Paljetka gostovali su Miro Petrović, Dragan Marijanović, Larisa Gasal, Jagoda Iličić, Miljenka Koštro, Sonja Jurić, Anto Zirdum, Dragan Mučibabić, Miljenko Buhač, Branko Serdar i Mato Sivrić.

Manifestacija je otvorena u ponedjeljak 6. listopada izložbom fotografija gosp. Tvrtka Zrile u prepunoj Gradskoj galeriji u 18.00 sati. Tvrtko Zrile je dugogodišnji jajački kroničar koji je predstavio svoje nove, ali i poneke stare fotografije inspirirane pjesništvom Nikole Šopa.

Predprogram se odvijao u Gradskoj galeriji gdje su održane četiri književne večeri na kojima su nastupile jajačke osnovne i srednje škole. Centralna književna manifestacija je održana u hotelu Turist 98. Pored književnih večeri održane su i dvije promocije knjiga. U četvrtak 9. listopada u Srednjoj školi „Nikola Šop“, upriličena je promocija knjige Marine Radoš pod nazivom Miki. Dragan Marijanović je govorio o knjizi U Mostar ako kreneš Miljenka Buhača, koja je predstavljena u subotu 11. listopada. Vrhunac ovogodišnjih 13. Šopovih dana na Plivi bila je centralna pjesnička večer nazvana Pod okriljem Nikole Šopa, koja je održana u petak, 10. listopada u 18.00 sati u hotelu „Turist 98“.

Ovogodišnja manifestacija bila je posvećena liku i djelu hrvatskog književnika i akademika Luke Paljetka. Gospodin Luko je čitao svoje pjesme, te tako svojom jednostavnošću i skromnošću oduševio prisutnu publiku. Šopovi dani na Plivi su ujedno i prigoda za promociju književnosti, stoga i dodjelu nagrada mladim književnicima, školarcima. Ovogodišnji pobjednik na literarnom natječaju u kategoriji osnovnih škola je Gabriel Saratlija, dok je Kristina Klišanin osvojila drugo mjesto, a Melisa Kasum treće mjesto.

U kategoriji srednjih škola prvo mjesto osvojila je Medina Karahasanović, Amina Vunić drugo i Paola Ladan treće mjesto. U pripremi je i Zbornik nagrađenih učeničkih radova u proteklih četiri godine, koji bi uskoro trebao ugledati svjetlo dana.

Manifestacija je završena polaganjem cvijeća na spomen-bistu pjesnika Nikole Šopa i obilaskom njegove rodne kuće. Organizaciju 13. Šopovih dana na Plivi, kao jednu od najznačajnijih književnih manifestacija u Bosni i Hercegovinu, pomogli su: Ministarstvo kulture i sporta Federacije BiH, Vlada Republike Hrvatske, Vlada Kantona Središnja Bosna, Općina Jajce, Središnja Uprava i HT Eronet.

{gallery}sopovidani:200:180::{/gallery}

Autor: R. Tokić, Foto: T. Zrile

 

Podijelite na društvenim mrežama: